Obecní úřad Milíře
Milíře140
347 01 Tachova
Milíře jsou obec nalézající se asi 8 km západně od okresního města Tachov.
Mají rozlohu 14,89 km² a k 1. lednu 2005 měla v 49 domech 180 obyvatel.
Jsou rozděleny na dvě části - Milíře a Zadní Milíře. Malebnou dominantou obce
je bývalý katolický kostel sv. Petra a Pavla stojící přímo v centru.
Milíře (něm. Brand) a část Zadní Milíře (něm. Girnberg) jsou poměrně mladé obce, které vznikly v 17. století při poslední kolonizační vlně pomezního hvozdu. Již dříve procházela územím dnešní obce Milíře středověká zemská stezka z Čech přes pomezní hrad Tachov do Bärnau v Horním Falcku a dále do Norimberka.
Určitým svědectvím této stezky jsou rozvaliny bývalého hostince, které se nacházejí uprostřed polí na cestěk bývalému Albertsdorfskému mlýnu, o němž první zmínka se vztahuje k roku 1607. Na této stezce rovněž leží zbytky tzv. Švédského domu, který ovšem pocházel z pozdější doby.
Zejména za majitele tachovského panství Jana Filipa Husmanna (1623 - 1651)zde vznikaly jakési "lesní domky". Nově sem přišedším osadníkům tu byla přidělena místa pro jejich výstavbu. Tehdejší obyvatelé museli vykácet stromy, zkultivovat půdu a z vytěženého dřeva v milířích pálili uhlí. Tehdy byl také založen u Albertsdorfského mlýna velký rybník, po němž se plavilo dřevo. Ten zanikl po velké průtrži 25. července 1871, když se protrhla hráz, a nebyl již v původní velikosti obnoven.
Lesní domky byly roztroušeny osamoceně nebo stály jen v menších skupinách, proto je dnešní obec Milíře rozlehlá na poměrně velké ploše.
O Milířích najdeme první zmínku v roce1669 a o Zadních Milířích až později - v roce 1778. Obživu si osadníci zajišťovali prací v lese, povozničením, jako zedníci a řemeslníci nebo docházením za prací do malých podniků v okolí nebo v Tachově. Významnou roli měla domácká výroba (soustružení, výroba knoflíků a pod.). Ke každého domku patřila menší výměra několika hektarů půdy, větší výměry byly výjimkou. Půdu do vlastnictví získali osadníci po roce 1850, tvrdé podhorské podmínky však umožňovaly jen někdy získání zemědělských přebytků a možnost jejich prodeje na trhu.